Voor mensen met astma en/of COPD biedt Apotheek Vleuten haar expertise op het gebied van inhalatoren aan.

Gebruikers van nieuwe medicatie

Als u start met een nieuwe inhalator, leggen wij graag uit hoe het geneesmiddel werkt, hoe u dit moet gebruiken en welke bijwerkingen u kunt verwachten. Ook bieden we u een inhalatie-instructie aan en kijken we of u het juiste type inhalator heeft gekregen. Wij nodigen u uit om na 1 tot 3 weken bij ons terug te komen om te bekijken of de inhalatie naar wens verloopt en om uw ervaringen met het gebruik van de inhalator te bespreken. Mocht het u niet lukken om na 1 tot 3 weken na het eerste recept bij ons terug te komen, kunnen we dit bij het tweede recept met u doornemen.

Langdurige gebruikers van medicatie

Heeft u last van benauwdheidsklachten ondanks gebruik van inhalatiemedicatie of vindt u een inhalator niet prettig in gebruik, dan bespreken wij graag met u het gebruik hiervan in een persoonlijk consult. Ook kunnen we samen met u bekijken of het voor inhalatie gereed maken van de inhalator en de inhalatie zelf naar wens verlopen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de gebruikersfouten maakt bij het gebruik van een inhalator waardoor medicatie minder of geen effect heeft. Thuis kunt u op de website www.inhalatorgebruik.nl instructiefilms bekijken waarin het juist gebruik van uw inhalator wordt gedemonstreerd.

Wat is het verschil tussen astma en COPD?

Bij astma zijn de longen overgevoelig voor allerlei prikkels. Door die prikkels worden de luchtwegen nauwer, waardoor iemand zich tijdelijk benauwd voelt.

COPD (=Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een aandoening waarbij de longen schade hebben opgelopen, waardoor de lucht minder goed door de luchtwegen kan stromen en zo ook een meer continu aanwezige benauwdheid veroorzaakt.